Buďte milosrdní

13. 11. 2016 20:07
Rubrika: Ze života

Jednou za měsíc se ve škole scházíme k modlitbě svatého růžence. Jsou to prvostupňové děti, krásné v duši a radostné ve vztahu k Pánu. Po růženci si ještě hrajeme nějakou hru, kterou některé dítě donese.

Ten pátek přišla do školy nějaká hra o penězích. Běhalo se tam dokolečka a kupovaly se podniky, kdo vám šlápnul na váš „majetek“, musel platit. Samozřejmě, nejvíce „dravá“ jsem byla já, nějak dobře jsem se rozběhla a najednou měla moc koupených statků. Hlasitě jsem to komentovala a dopředu říkala, co ještě musím koupit – dělal jsem si totiž zálusk na nějakou přepravu. No, s penězma asi neumím. Na poslední volnou přepravu jsem opravdu stoupla, ale ouha, už nebyly peníze. Tak jsem začala „brečet“, jaký jsem to chudák, že už nic nemám.

Děti se mi samozřejmě smály, ale nejspíš jen tomu mému divadélku, protože co se stalo pak?

Banku obsluhovaly dvě druhačky, sice ty tisíce moc neuměly počítat, ale stylem dej mi červenou, vrať modrou, to fungovalo. Šla jsem přes start – banka automaticky vydávala nějaké peníze – a mě holky nenápadně přihodily tu nejvyšší bankovku. Přišla jsem na to, že to je moc peněz, a chtěla jsem ji vrátit, jenže bankéřky ji nechtěly, že prý je to dárek pro chudé. Cítila jsem se provinile, ve skutečnosti jsem měla peněz asi nejvíce, tak jsem aspoň stejnou bankovku vyjednala všem hráčům.

Hrajeme dále, stoupla jsem na nějaký podnik a majitelka nechtěla peníze, prý má dost. Když zmíněná Natálka pak stoupla na můj podnik, nechtěla jsem od ní peníze, ale měla jsem smůlu, musela jsem si je vzít, protože já jsem přece ta chudá!

Asi tušíte, tu hru jsme nedohráli, lépe řečeno s novými pravidly to dohrát nešlo. Přeju nám všem, abychom byli jako děti, které nepočítají, co mají, co by mohly mít a o co přijdou, když se rozdělí s druhými – protože mě zase svým milosrdným přístupem dostaly.

Zobrazeno 770×

Komentáře

slu-nicko

Moc hezké :-)
Snad na to v dospělosti nezapomenou...

PetraO

Pěkný článek! Dětem zároveň přeji, aby se naučily rozlišovat, kdo je doopravdy chudý a pomoc potřebuje. Pokud zjistí, že situace dotyčného je jiná, mohlo by je to odradit od pomoci někomu, kdo opravdu pomoc potřebuje...

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz