Uchraň nás pekelného ohně

3. 6. 2016 20:25
Rubrika: Ze života

Děti u nás ve škole mají jednu obrovskou výhodu – mohou navštívit Pána Ježíše ve školní kapličce. Někdo chodí pravidelně, někdo občas.

Poslední květnový pátek po vyučování jsem zaťukala na družinu první třídy a zvala, kdo půjde na desátek. Pár dětí hopsajíc šlo, přibrali jsme druháky a šli do kaple. Ondra, jeden prvňák, celou cestou hlaholil, že on ještě po vyučování v kapli nebyl, že co tam budeme dělat. Ujala se ho jedna druhačka, řekla, že se jdeme modlit desátek. A Ondra na to, že on se to modlit neumí. Lída trpělivě na něj, že se to naučí … rozhovor pokračoval ještě v kapli, když už jsme se modlili, to mu pro změnu vysvětlovala, jak posouvat kuličky růžence.

Po desátku si ještě zazpíváme a děti mezitím kreslí obrázek za návštěvu v kapli. Ondra se tohoto úkolu ujal, když mu děti poradily, že může namalovat cokoliv. Kouknul, co kdo maluje a namaloval mrak, ze kterého šel oheň. Pochválil jsem ho, že má pěkný obrázek (v domnění, že ještě má v hlavě Ducha svatého, kterého probírali na náboženství), když na celou kapli spustil: „To je pekelný oheň“. Já zalapala po dechu, děti oněměly a koukaly na mě.

„Ondro, ale pekelný oheň přece do kapličky nepatří!“

Teď zase zčervenal Ondra: „Vždyť jste to teď říkala!“

Pátrala jsem v mozkových závitech, co to plácám, aniž o tom vím, když mě to trklo: Pane Ježíši, odpusť nám naše hříchy, uchraň nás pekelného ohně, … (asi znáte modlitbu na konci desátku).

Sedla jsem si (nutně), Ondra potřeboval další vysvětlování a zdálo se mi, že to pochopil. Stejně by mě zajímalo, co doma mamce o své první návštěvě v kapli řekl :-)

Zobrazeno 2087×

Komentáře

slu-nicko

To by mě fakt zajímalo, jakého vysvětlení se mu dostalo?

dromedar

"Ondro, ale pekelný oheň přece do kapličky nepatří!"
Naopak! Každá správná kaplička by měla mít svůj obraz pekelného ohně. Neboť, milé děti, co by bylo nebíčko bez peklíčka?

MariettaND

Asi jsem se špatně vyjádřila - jasně, že ta modlitba do kaple patří. Reagovala jsem na Ondrovo nadšení peklem, přišlo mi, že pochopil kaple = pekelný oheň. Jinak taky přemýšlím nad tím, že ho oslovilo právě toto – asi není náhoda, že tu modlitbu řekla Panna Maria zrovna dětem (ve Fatimě).

Děti vědí, že skutečně existuje nebe a peklo. Říkám jim, že chci do nebe, k Bohu, který mě má rád, celý život mi to dokazuje, dal za mě svůj život, aby mě zachránil. A samozřejmě chci mít v nebi i ty, které znám a které mám ráda - což "moje školní děti" určitě jsou.

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz